Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Διστάζει η Βραζιλία να βοηθήσει την Ελλάδα λόγω της σκληρής λιτότητας

Βραζιλία και Ινδία σηκώνουν κεφάλι κατά του ΔΝΤ, αντιδρώντας στο ενδεχόμενο να δανείσει ξανά την Ελλάδα, στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου βοήθειας που αποφασίστηκε πρόσφατα στη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης.
Η μεν λατινοαμερικανική χώρα με το επιχείρημα ότι με την υπερβολική λιτότητα η Ελλάδα δεν θα αντέξει και η ασιατική με το επιχείρημα ότι το ΔΝΤ φέρεται πιο «ελαστικά» απ' ό,τι έκανε με τις αναδυόμενες οικονομίες στο παρελθόν.
Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Financial Times», το οποίο επικαλείται συνεντεύξεις αλλά και κατ' ιδίαν συζητήσεις με εκπροσώπους από μη ευρωπαϊκές οικονομίες, «αρκετές κυβερνήσεις αν και δεν επιθυμούν να διακινδυνεύσουν την επέκταση της χρηματοπιστωτικής κρίσης με το να περιορίσουν τον δανεισμό της Ελλάδας από το ΔΝΤ, έχουν θορυβηθεί από τους κινδύνους που το Ταμείο αναλαμβάνει».
Ενας από τους ανησυχούντες είναι ο υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας Πάουλο Νογκουέιρα Μπατίστα, ο οποίος εκπροσωπεί τη χώρα του και άλλες 8 στο εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ και ο οποίος φέρεται να δηλώνει στους «F.Τ.», ότι «το ελληνικό πρόγραμμα είναι πολύ σκληρό και η αναδιάρθρωση χρέους στην οποία προβαίνουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες πολύ μικρή». «Η περίοδος για την Ελλάδα δεν θα είναι εύκολη. Για τους περισσότερους Ευρωπαίους ιδιώτες πιστωτές θα είναι», προσθέτει στους «F.Τ.», ο Βραζιλιάνος υπουργός.
Ο Μπατίστα υποστηρίζει ακόμη ότι «αν διατηρήσουμε τον τύπο των 3/11, θα χρειαστούν επιπλέον 30 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ. Σαφώς είναι πολλά, πάρα πολλά».
«Δικαιοσύνη για τον Τρίτο Κόσμο»
* Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο εκρόσωπος της Ινδίας στο εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ Αρβίντ Βιρμάνι, ο οποίος υποστηρίζει ότι το σχέδιο για την Ελλάδα την αφήνει με μεγάλο απόθεμα επισφαλούς δημόσιου χρέους, το οποίο απειλεί να προκαλέσει νέες πτωχεύσεις. «Δεν έχω πειστεί ότι (το σχέδιο) αντιμετωπίζει το βασικό πρόβλημα ρευστότητας έναντι του προβλήματος φερεγγυότητας».
Ο Βιρμάνι παραπονιέται επίσης ότι το ΔΝΤ ήταν πολύ γενναιόδωρο με τις χώρες της Ευρώπης που αντιμετωπίζουν πρόβλημα. «Η ιστορία δείχνει ότι αν αυτά συνέβαιναν σε μία φτωχή χώρα ή αναπτυσσόμενη οικονομία, οι πλούσιες χώρες θα είχαν ψηφίσει κατά της παροχής δανείου», τόνισε, προσθέτοντας ότι οι αναδυόμενες χώρες πρέπει να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία για να επιμείνουν το ΔΝΤ να ακολουθήσει σκληρούς όρους δανεισμού για να υπάρχει δικαιοσύνη.
* Η νέα επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι το Ταμείο θα συνεχίσει να εμπλέκεται στο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, επαινώντας τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης για την πρόσφατη απόφασή τους. Δεν ανέφερε ωστόσο με πόσο θα μπει ξανά το ΔΝΤ, λέγοντας ότι πρέπει να περιμένει το επίσημο ελληνικό αίτημα πρώτα.
Βραζιλία και Ινδία είναι από τις ανερχόμενες δυνάμεις στην παγκόσμια οικονομία. Μέλη ήδη της Ομάδας των G20, διεκδικούν πλέον μεγαλύτερη φωνή σε όλους τους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.