Είθισται όταν έρχεται το καλοκαίρι, όλοι μας να χαμογελάμε. Είναι η στιγμή που περιμένουμε με ανυπομονησία. Είναι η στιγμή, που έρχονται οι στιγμές ξεκούρασης.
Το φετινό καλοκαίρι όμως, είναι διαφορετικό από τα προηγούμενα. Και είναι διαφορετικό, διότι κάποιοι πολιτικοί «φωστήρες» φρόντισαν να μας βάλουν στη δίνη μίας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, που έχει αντίκτυπο στην καθημερινότητά μας.
Κάποιοι με το έτσι θέλω, μας στερούν αυτό που σχεδόν όλοι οι Έλληνες αναμένουν με ανυπομονησία. Τις στιγμές χαλάρωσης και χαράς.
Κάποιοι, επιφορτισμένοι πλέον (και) με τη διαχείριση αυτής της καθημερινότητας, φρόντισαν να κάνουν απαγορευτικό το προφανές.
Να μπορεί ο Έλληνας να χαρεί τα μοναδικά ίσως αγαθά που έχουν μείνει αναλλοίωτα. Τη θάλασσα και τον ήλιο.
Η στροφή στις ολιγοήμερες διακοπές ή στις αποδράσεις του Σαββατοκύριακου είναι πλέον η μοναδική λύση στην οποία καταφεύγει. Αρκετοί φέτος θα αναζητήσουν φιλικά ή συγγενικά σπίτια για τις διακοπές τους ενώ κάποιοι άλλοι θα αναγκαστούν να κάνουν διακοπές στο… σπίτι τους.
Η οικονομική κρίση, οι μειώσεις των εισοδημάτων τους, αλλά και οι αυξημένες τιμές σε διόδια και βενζίνη, ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια αποτελούν ισχυρούς λόγους ώστε να μην επιτρέψουν σε μεγάλο ποσοστό Ελλήνων να χαρεί εφέτος τις καλοκαιρινές του διακοπές.
Σύμφωνα με έρευνες, το 60% των Ελλήνων αυτό το καλοκαίρι, δεν θα πάνε διακοπές, λόγω έλλειψης χρημάτων. Διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό, όπως τονίζει η κ. Γιάννα Καραντινάκη, πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων και Καταναλωτών της Γ.Σ.Ε.Ε.. Τις πταίει;
«Το γεγονός ότι 6 στους 10 συμπολίτες μας δεν θα πάνε φέτος διακοπές, δεν είναι ευθύνη των ιδίων. Δεν είναι ευθύνη των μισθωτών η μείωση των μισθών που δεν τους αφήνει να πάνε διακοπές. Είναι κυρίαρχη ευθύνη της κυβέρνησης και της οικονομικής της πολιτικής», τονίζει η κα Καραντινάκη στο briefingnews.gr και συνεχίζει: «Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα.
Τι να πρωτοπούμε; Τις αυξήσεις στα ναύλα, στα εισιτήρια, στη βενζίνη, στα διόδια; Για να ταξιδέψει μια τετραμελής οικογένεια σε ένα νησί χρειάζονται 600 ευρώ μόνο για το ταξίδι μετάβασης και επιστροφής, χωρίς να υπολογίσουμε το κόστος παραμονής έστω και για 2-3 ημέρες.
Θα έπρεπε η κυβέρνηση να έχει πάρει πρωτοβουλία, για τους χαμηλόμισθους, τους ανέργους και τους μακροχρόνια ανέργους, τους συνταξιούχους, να κάνει διαβούλευση με τους ακτοπλόους, γιατί είναι Έλληνες εφοπλιστές, η ακτοπλοΐα στο σύνολό της είναι ελληνικών συμφερόντων και να υπάρξει μια ευαισθησία, να το αντιμετωπίσουν το θέμα διαφορετικά.
Πιστεύω ότι μπορεί να υπάρξει αυτή η ευαισθησία, έστω και την ύστατη στιγμή». Και η κα Καραντινάκη καταλήγει: «Πέρυσι είχαμε μια μείωση 20%. Φέτος, μιλάμε για μια αύξηση της μείωσης στο 40%. Δηλαδή, 6 στους 10 Έλληνες δεν θα πάνε διακοπές. Πρέπει να δώσουμε στον κόσμο τη δυνατότητα να κάνει διακοπές».
Σαφής μείωση του ενδιαφέροντας για διακοπές, υπάρχει σύμφωνα και με τα στοιχεία των ταξιδιωτικών πρακτορείων. Όπως τόνισε στο briefingnews.gr ο αντιπρόεδρος της Γενικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού, Σπύρος Γκίνης, «υπάρχει σαφέστατη μείωση στο ενδιαφέρον του κόσμου για τις καλοκαιρινές διακοπές, της τάξης περίπου του 20%.
Το μεγάλο πρόβλημα όμως φαίνεται και από το γεγονός ότι ξενοδοχειακές μονάδες έχουν προβεί σε απίστευτες εκπτώσεις, που υπό άλλες συνθήκες δεν υπήρχε περίπτωση να γίνουν».
Ο κ. Γκίνης, δίνει και μία άλλη διάσταση στο θέμα. «Οι περισσότεροι από τους συμπολίτες μας, κάνουν τις λεγόμενες πληρωμένες διακοπές. Πηγαίνουν σε συγγενικά σπίτια για λίγες ημέρες, χωρίς άγχος για τη διατροφή και τα έξοδα διαμονής. Επίσης πολλοί επιλέγουν τις διακοπές του σαββατοκύριακου. Δηλαδή επιλέγουν κοντινούς προορισμούς, ώστε να μετριάσουν τα έξοδα».
Και ο κ. Γκίνης καταλήγει: «Είναι οικονομικό το θέμα. Οι μειώσεις μισθών έχουν τσακίσει τόσο την τσέπη όσο και την ψυχολογία του Έλληνα, ενώ η αβεβαιότητα για το μέλλον είναι πολύ μεγάλη. Αν προσθέσετε σε αυτά και την μεγάλη ανεργία, τότε δεν είναι δύσκολο να καταλάβετε τι ακριβώς συμβαίνει».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου