Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Οι διακοπές του ύπνου βλάπτουν σοβαρά τη μνήμη

Ο διακεκομμένος ύπνος επηρεάζει τις λειτουργίες της μνήμης, σύμφωνα με έρευνα της Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών, που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια. Τα ευρήματα της έρευνας πιθανότατα εξηγούν τα προβλήματα μνήμης που συνδέονται με σύνδρομα όπως το Αλτσχάιμερ και η άπνοια κατά τη διάρκεια του ύπνου. ..


Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τα ποντίκια τα οποία ξυπνούσαν και ξανακοιμούνταν δυσκολεύονταν να αναγνωρίσουν οικεία αντικείμενα. Σύμφωνα με τους Βρετανούς ειδικούς του ύπνου, ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί τον βαθύ ύπνο για να αξιολογήσει τα γεγονότα της ημέρας και να αποφασίσει τι θα κρατήσει.

Στην έρευνα μελετήθηκε ο ύπνος που διακοπτόταν, αλλά δεν διαρκούσε λιγότερο και δεν ήταν λιγότερο βαθύς από τον κανονικό ύπνο των ποντικιών. Η τεχνική που χρησιμοποιήθηκε λέγεται οπτογενετική, η οποία επεμβαίνει γενετικά σε συγκεκριμένα κύτταρα έτσι ώστε να μπορούν να ελεγχθούν από το φως. Οι ερευνητές «πείραξαν» έναν συγκεκριμένο τύπο εγκεφαλικού κυττάρου, που ελέγχει την εναλλαγή μεταξύ ύπνου και ξύπνιου.

Εν συνεχεία, εξέπεμψαν φως στον εγκέφαλο των ποντικιών ενώ κοιμούνταν, έτσι ώστε να διακόψουν τον ύπνο τους χωρίς να επηρεάσουν την συνολική διάρκεια ή την ποιότητά του. Τα ποντίκια έπειτα τοποθετήθηκαν σε ένα κουτί με δύο αντικείμενα, ένα εκ των οποίων είχαν συναντήσει προηγουμένως. Η φυσική αντίδραση θα ήταν να περάσουν περισσότερο χρόνο εξετάζοντας το νέο αντικείμενο. Τα ποντίκια που είχαν κοιμηθεί κανονικά έκαναν ακριβώς αυτό. Τα ποντίκια, όμως, που είχαν ξυπνήσει και ξανακοιμηθεί ενδιαφέρονταν εξίσου για τα δύο αντικείμενα, πράγμα που δείχνει ότι οι αναμνήσεις τους είχαν επηρεαστεί.

«Ο συνεχής ύπνος είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που χάνεται ως αποτέλεσμα διαφόρων παθολογικών καταστάσεων που σχετίζονται με τη μνήμη, συμπεριλαμβανομένου του Αλτσχάιμερ» δήλωσε ο δρ. Luis de Lecea, επικεφαλής της έρευνας.

Διακοπές στον ύπνο αντιμετωπίζουν επίσης οι εθισμένοι στο αλκοόλ, και όσοι υποφέρουν από άπνοια –μία κατάσταση κατά την οποία ο λαιμός στενεύει ή κλείνει κατά τη διάρκεια του ύπνου, κάνοντάς μας να ξυπνάμε.

Οι ερευνητές προσθέτουν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για κάποια πιθανή σύνδεση αίτιου-αιτιατού μεταξύ του διακεκομμένου ύπνου και των παθήσεων όπως το Αλτσχάιμερ. Κατάλήγουν, πάντως, ότι «ανεξάρτητα από την συνολική διάρκεια ή το πόσο βαθύς είναι ο ύπνος, ένα minimum διάστημα συνεχούς ύπνου είναι απαραίτητο για την σταθεροποίηση της μνήμης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.