Καταστροφή για την εστίαση και πηγή αθέμιτου ανταγωνισμού για τα καταστήματα του λιανεμπορίου χαρακτηρίζουν οι επιχειρηματίες τα μέτρα που υποχρεώνουν τους ανεμβολίαστους πολίτες να επιδεικνύουν κατά την είσοδο αρνητικό PCR ή rapid test.
Ταυτόχρονα αναμένουν την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για να λύσουν τις απορίες τους γύρω από τα θέματα ελέγχου των πιστοποιητικών, κυρώσεων αλλά και των ηλικιών των παιδιών που υπάγονται σε υποχρεωτικό τεστ.
“Οι επιχειρήσεις εστίασης χάνουν ένα μεγάλο μέρος της πελατείας τους”, αναφέρει στο Euro2day.gr ο Γιώργος Καββαθάς, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) και επικεφαλής της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ). Χαρακτηρίζει τα μέτρα καταστροφή για τον κλάδο, σε μια περίοδο που αναζητά δεκανίκι για να ορθοποδήσει μετά τις ζημιές της πανδημίας. Είναι ενδεικτικό ότι η περίοδος 2-3 μηνών, από τις 15 Ιουλίου, που η αγορά εμφάνιζε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, δεν αρκεί για να αντισταθμίζει τις απώλειες τζίρου της τάξης του 35-40% και τις συσσωρευμένες ζημιές από την αρχή του χρόνου.
Για το 2021 τα λουκέτα υπολογίζονται σε πάνω από 2.000, καθώς πολλές επιχειρήσεις δεν ανέβασαν ρολά μετά το παρατεταμένο lockdown του 2020 ενώ στην πορεία του χρόνου αναμένεται αύξηση.
Ο κ. Καββαθάς εξηγεί στο Euro2day.gr ότι το υψηλό κόστος των τεστ (περί τα 10 ευρώ για rapid και από 20 μέχρι 60 ευρώ για PCR) θα περιορίσει τις εβδομαδιαίες εξόδους των καταναλωτών. Πρακτικά ένας καφές από 5 ευρώ θα κοστίζει τουλάχιστον 15 ευρώ καθιστώντας απαγορευτική την έξοδο για μεγάλη μερίδα ανεμβολίαστων πολιτών.
Ως συνέπεια πολλές εταιρείες εστίασης θα βρεθούν αντιμέτωπες με λουκέτο, σύμφωνα με τον κ. Καββαθά, που τονίζει ότι ο κλάδος είναι στα όριά του. “Η κυβέρνηση έρχεται να αντιμετωπίσει ένα αντικειμενικά δύσκολο πρόβλημα ενεργώντας με μέτρα δυσβάστακτα για τις επιχειρήσεις”, προσθέτει, θεωρώντας ως προτιμηταία επιλογή την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού. Εκτιμά ότι τρεις στις δέκα επιχειρήσεις (30%) είναι στο “κόκκινο”, χωρίς περιθώρια αντίδρασης σε νέες πιέσεις.
Οι εκπρόσωποι του κλάδου επιζητούν προστασία από την πολιτεία έχοντας ήδη εκθέσει τους κινδύνους από τα μέσα Σεπτεμβρίου (13/9), με το μίνι lockdown για εσωτερικούς χώρους. Τότε, με έναν στους δύο πολίτες ανεμβολίαστους, η πελατεία εστιατορίων και καφέ μειώνονταν κατά 50% δημιουργώντας τεράστια προβλήματα βιωσιμότητας στις επιχειρήσεις.
Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη. Οι φορείς του κλάδου εστίασης κατηγορούν την κυβέρνηση για στοχοποίηση του κλάδου, καθώς εργαλειοποίησε τις εταιρείες εστίασης για να αντιμετωπίσει μια κρίση για την οποία αδυνατεί να λάβει ριζοσπαστικά μέτρα, υποστηρίζουν.
Στα πάγια αιτήματα του κλάδου περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων μείωση των ενοικίων στα καταστήματα εστίασης στο ίδιο ποσοστό (%) που μειώνεται το δικαίωμα χρήσης του χώρου, μείωση του ΦΠΑ σε 6% για καφέ και φαγητό, επιδότηση όλων των χρεών που έχουν δημιουργηθεί από 12/3 έως το τέλος του έτους, επιδότηση ενοικίων, δυνατότητα αναστολής συμβάσεων εργασίας και αποπληρωμή επιστρεπτέων προκαταβολών από 1.1.2023 και όχι από 1.1.2022.
Ας σημειωθεί επίσης ότι η υλοποίηση του προγράμματος για την επανεκκίνηση της εστίασης εμφανίζει μεγάλες καθυστερήσεις, με 29 χιλ. να έχουν ενταχθεί και από αυτές 17-18 χιλ. να έχουν πάρει τα χρήματα και τις υπόλοιπες να αναμένουν να πληρωθούν.
Ασύμμετρη απειλή για το λιανεμπόριο
Εν τω μεταξύ, η κατάσταση δεν είναι καλύτερη στα καταστήματα του λιανεμπορίου, παρά τις ανοδικές τάσεις πωλήσεων που καταγράφονται από τον Αύγουστο. Ο Σταύρος Καφούνης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών (ΕΣΑ), μιλά για ασύμμετρο βάρος στις πλάτες του λιανεμπορίου. “Το λιανεμπόριο από την αρχή της πανδημίας έχει αντιμετωπίσει με εξαιρετική σοβαρότητα τόσο τις οικονομικές όσο και τις υγειονομικές προκλήσεις, τηρώντας ευλαβικά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλά… Ως εκ τούτου, η απαίτηση να ελέγχονται από τους εργαζόμενους στα καταστήματα οι καταναλωτές είναι ανέφικτη και δυστυχώς το μέτρο αυτό θα επιδεινώσει το οικονομικό περιβάλλον”, αναφέρει μεταξύ άλλων.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) Γιώργος Καρανίκας, εκτιμά ότι τα μέτρα αναδεικνύουν και θέματα αθέμιτου ανταγωνισμού αφού οι ανεμβολίαστοι καταναλωτές που υπόκεινται σε υποχρεώσεις και ελέγχους για είσοδο σε καταστήματα ένδυσης, υπόδησης, οικιακού εξοπλισμού κ.α., δεν αντιμετωπίζουν τους ίδιους περιορισμούς σε λαϊκές αγορές και supermarket, απ’ όπου μπορούν να προμηθευτούν σχετικά είδη.
Ο κ. Καρανίκας προσθέτει ότι το λιανεμπόριο εισέρχεται και πάλι σε αχαρτογράφητα νερά, καθώς υπέμεινε επί μακρόν τα επώδυνα lockdown με μηδενικό τζίρο. Τονίζει ότι τα νέα περιοριστικά μέτρα στην προσέλευση του αγοραστικού κοινού θα προκαλέσουν νέες απώλειες στα έσοδα όλων ανεξαιρέτως των εμπορικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Προσθέτει ότι η υποχρέωση επίδειξης rapid test για την είσοδο στο κατάστημα συνιστά ανασταλτικό παράγοντα που οπωσδήποτε θα μειώσει την αγοραστική κίνηση και μάλιστα σε μία περίοδο που οι πληθωριστικές πιέσεις και το ενεργειακό κόστος πλήττουν ήδη όλα ανεξαιρέτως τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
ΚΛΙΚΑΡΕ (ΕΔΩ) ΤΩΡΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου