Σάλος έχει ξεσπάσει με το νέο νομοσχέδιο φίμωσης του Τύπου που προωθεί η κυβέρνηση με δικαιολογία τα διαβόητα "Fake news".
Τα σχόλια των πολιτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι βαριά για την κυβέρνηση τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Τ. Θεοδωρικάκο που θα έχει υπό την επίβλεψη του το έργο της παρακολούθησης ιστοσελίδων αλλά και ατομικών λογαριασμών πολιτών στα κοινωνικά δίκτυα.
Το κομμουνιστικής εμπνεύσεως νομοσχέδιο θυμίζει εποχές ανατολικού μπλοκ καθώς πάγιο χαρακτηριστικό των ολοκληρωτικών καθεστώτων είναι η προσπάθεια για έλεγχο της ροής της πληροφορίας.
Και το συγκεκριμένο άρθρο έτσι όπως το προωθεί η κυβέρνηση είναι σκόπιμα ασαφές.
Το ποια είδηση θα χαρακτηριστεί Fake επαφίεται στις αρχές και φυσικά στην Ελληνική Δικαιοσύνη.
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι πρακτικά Fake μπορεί να χαρακτηριστεί οποιαδήποτε είδηση δεν είναι σύμφωνη με το κυρίαρχο κυβερνητικό αφήγημα.
Διαφωνείς με το υποχρεωτικό εμβολιασμό εμπίπτεις στις διατάξεις του νέου άρθρου. Πας φυλακή και τρως τα πρόστιμα βροχή με την κατηγορία ότι διασπείρεις ψευδές ειδήσεις και προκαλείς πανικό στους πολίτες.
Έτσι θα λειτουργήσει ο νόμος.
Εκτός όμως από τους πολίτες αντιδράσεις υπάρχουν και από τα κόμματα ακόμα και από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.
Να δούμε τι θα συμβεί κατά την συζήτηση του στην Βουλή. Αν περάσει όμως θα ζήσουμε έναν πολύ ενδιαφέροντα χειμώνα.
Τριάντα χρόνια μετά το 1991 και τον τυποκτόνο νόμο της τότε κυβέρνησης Μητσοτάκη με τον οποίο επτά εκδότες οδηγήθηκαν στην φυλακή, ένας άλλος Μητσοτάκης, οδηγεί και πάλι τον τύπο στον δήμιο.
Αναμένουμε ωστόσο ακόμα απάντηση από την ΕΣΗΕΑ και τον δικηγορικό κόσμο αφού ο συγκεκριμένος νόμος αναιρεί ουσιαστικά το άρθρο 14 του Συντάγματος περί της ελευθερίας του Τύπου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου