Γράφει: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος
Ασφαλείς πληροφορίες και μία ανάλυση βάσει αυτών των πληροφοριών που περιήλθαν σε γνώση των ελληνικών υπηρεσιών ασφαλείας και διαβιβάστηκαν
στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και στο πρωθυπουργικό γραφείο, αναφέρουν ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει αποκλεισμό του νησιωτικού συμπλέγματος της Μεγίστης, πριν από το τέλος Σεπτεμβρίου, μετακινώντας σε απόσταση 6 ν.μ. από το ελληνικό έδαφος τον στολίσκο του Oruc Reis και εφαρμόζοντας το δόγμα "no fly - no ship zone" σε ακτίνα 6-10 ν.μ. περιμετρικά του στολίσκου. το οποίο θα αγγίζει τα όρια των έξι μιλίων.
Επειδή όμως θα ξεκινά από την μικρασιατική ακτή, αυτό θα συνιστά ουσιαστικά αποκλεισμό του συμπλέγματος.
Ο αποκλεισμός, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες που τέθηκαν υπ'όψιν του pronews.gr, θα γίνει με την έκδοση NAVTEX, για έρευνες επί της γραμμής των 6 ν.μ. που είναι τα Εθνικά Χωρικά Ύδατα και θα θέσει την ελληνική πλευρά προ του διλήμματος να αποδεχθεί τον αποκλεισμό, έστω και για λίγες ημέρες (με ότι αυτό συνεπάγεται για την εθνική κυριαρχία) ή να επιχειρήσει να τον διασπάσει (με ότι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο θερμής σύγκρουσης με την Τουρκία).
Ο τουρκικός στολίσκος του Oruc Reis, υποστηριζόμενος από επιπλέον πολεμικά πλοία θα επιχειρήσει να «στραγγαλίσει» το σύμπλεγμα των νησιών, εντοπίζοντας την κίνησή του στα τρία νησιά που υπάρχουν φρουρές εθνοφυλάκων: Την Μεγίστη, την Ρω και την Στρογγύλη.
Ενα επιπλέον ζήτημα είναι αν επιχειρηθεί απόβαση και κατάληψη κάποιων από τις νησίδες του συμπλέγματος που δεν έχουν φρουρά, πώς θα αντιδράσει η ελληνική πλευρά: Άγιος Γεώργιος, Αγριέλαια, Μεγάλο Μαύρο Ποϊνί, Μικρό Μαύρο Ποϊνί, Πολύφαδος 1, Πολύφαδος 2, Ψωμί, Ψωραδιά και μερικά ακόμα δεν έχουν φρουρά.
Μία επιθετική κίνηση της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας στη Μεγίστη, στο σημείο που ουσιαστικά που ο ελληνικός αμυντικός μηχανισμός λόγω γεωγραφικής θέσης αντιμετωπίζει σημαντικά επιχειρησιακά προβλήματα, θα μπορούσε να φέρει την ηγεσία της χώρας σε δύσκολη θέση περισσότερο πολιτικά, παρά στρατιωτικά, αφού στις υπόλοιπες περιοχές της συνοριογραμμής –με λίγες εξαιρέσεις– οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μπορούν να αντεπεξέλθουν σε μία σύγκρουση.
Άλλωστε από το νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης (Καστελόριζο) στο νοτιοανατολικό Αιγαίο αποτελείται από 14 νησιά.
Η κίνηση του τουρκικού στολίσκου που περιλαμβάνει φρεγάτες Α/Α άμυνας ("G" κλάσης), φρεγάτες ανθυποβρυχιακού πολέμου (MEKO200T) και κορβέτες (ADA κλάση) ή παλαιότερες γαλλικές, μαζί με υποβρύχια, είναι πολύ εύκολο να αποκλείσει τα νησιά στα 6 μίλια απόσταση: Η νήσος Μεγίστη ή Καστελόριζο απέχει μόλις 2,3 χλμ από τις νοτιοδυτικές τουρκικές ακτές και 133 χλμ από τη Ρόδο.
Δεν σκοπεύουν να προχωρήσουν σε πρώτη φάση, σε ένοπλη ενέργεια, απλώς να καταδείξουν ότι μπορούν να «στραγγαλίσουν» το νησιωτικό σύμπλεγμα, «αγγιστρώνοντας» έναν κλοιό που θα ξεκινά από την μικρασιατική ακτή και θα περικυκλώνει τα νησιά.
Η όλη επιχείρηση θα γίνει τυπικά υπό την κάλυψη της NAVTEX και του «θόλου» που έχουν σχηματίσει γύρω από το Oruc Reis τα τουρκικά πολεμικά: Κανένα ελληνικό πλοίο άλλωστε δεν μπόρεσε να πλησιάσει σε απόσταση μικρότερη των 10 ναυτικών μιλίων το Oruc Reis, ενώ η «επακούμβηση» της F451 «Λήμνος» κλάσης "S" στο φρεγάτα F-241 TCG "Turgut Reis" κλάσης ΜΕΚΟ200ΗΝ, παρά το γεγονός ότι παρουσιάστηκε περίπου ως «η ναυμαχία της Έλλης» ή «της Λήμνου» του 1912, είχε ως αποτέλεσμα τα ελληνικά πλοία να μην επιχειρήσουν να εισέλθουν και πάλι στον τουρκικό «θόλο».
Η Άγκυρα θα προχωρήσει σε αυτή την κίνηση για να καταδείξει ότι «Όποτε θέλει μπορεί να καταλάβει τα νησιά».
Το ζήτημα είναι πώς θα αντιδράσει η Αθήνα. Ήδη έχει καταρτιστεί ένα πλάνο ενεργειών: Κατ'αρχήν ήδη επιχειρείται μέσω διπλωματικών διαύλων να ασκηθεί πίεση στην Άγκυρα για να μην προχωρήσει σε τέτοια κίνηση.
Αν συμβεί, απλά δεν θα αντιδράσει και θα οχυρωθεί εντός των 6 ναυτικών μιλίων, κυριολεκτικά και μεταφορικά.
Έτσι ή αλλιώς, τυπικά δεν θα υπάρξει, σύμφωνα πάντα με την κυβέρνηση, κάποια παραβίαση από την πλευρά της Τουρκίας: «Η ελληνική υφαλοκρηπίδα δεν παραβιάζεται αφού το Oruc Reis δεν κάνει έρευνες επειδή κάνουν θόρυβο οι προπέλες των τουρκικών πλοίων» και άλλα τέτοια ανέκδοτα τα οποία διαψεύσθηκαν από τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας αντιναύαρχο Αλέξανδρο Διακόπουλο, αλλά αυτός παραιτήθηκε, οπότε επιστρέφουμε και πάλι σε αυτό.
Το γεγονός ότι κανένα ελληνικό πλοίο ή αεροσκάφος, ούτε καν εμπορικό ή επιβατικό θα μπορεί να πλησιάσει το Καστελόριζο, την Ρω ή την Στρογγύλη, λόγω του «θόλου» και της τουρκικής NAVTEX θα επιχειρηθεί να ξεπεραστεί με την έκδοση ελληνικής αντι NAVTEX και πιθανόν ΝΟΤΑΜ, η οποία θα αποκλείει και από την πλευρά μας την πρόσβαση πλοίων και αεροσκαφών στην περιοχή, αλλά περισσότερο για να μην φανεί ότι δεν μπορεί να επιβάλει την ελληνική κυριαρχία.
Δεν θα πλέει έτσι κανένα πλοίο ούτε θα πετά κάποιο ιπτάμενο μέσο προς τα νησιά, αλλά υποτίθεται λόγω της ελληνικής NAVTEX και όχι της τουρκικής!
Είναι οριστική η απόφαση της Αθήνας να μην εμπλακεί σε θερμό επεισόδιο, εκτός και αν υπάρχει μεγάλης έκτασης απόβαση τουρκικών στρατευμάτων σε ελληνικό χερσαίο έδαφος, κάτι που ούτως ή άλλως δεν είναι στα σχέδια της Αγκυρας.
Πρόθεση της Αγκυρας είναι να «καταπιεί» το νησιωτικό σύμπλεγμα και να προκαλέσει σύνδρομο ήττας στο ελληνικό στρατιωτικό προσωπικό, χωρίς να πέσει «ούτε σφαίρα».
Έτσι ή αλλιώς η άμυνα του συμπλέγματος Μεγίστης είναι πολυάριθμη για την έκτασή της, και με αρκετά βαρύ οπλισμό.
Αν αναλογιστούμε πως για την κατάληψη μιας νήσου, και μάλιστα μετά από την επιτυχή απομόνωση της, απαιτούνται τουλάχιστον τριπλάσιες Μονάδες, εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι για την κατάληψη της Μεγίστης και για τις μικρονήσους Ρω και Στρογγύλη απαιτούνται Δυνάμεις επιπέδου Ταξιαρχίας.
Βασικά, πόλεμος, κάτι που η Άγκυρα δεν το θέλει. Ή τουλάχιστον δεν το θέλει τώρα.
ΚΛΙΚΑΡΕ ΣΤΟ ΛΙΝΚ ΠΑΤΑ (ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ) ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ:
https://www.facebook.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου